Certyfikaty Znaku Marki Lokalnej Dolina Karpia przyznane
10 stycznia 2022 roku Stowarzyszenie Dolina Karpia zorganizowało Galę, podczas której wręczone zostały Certyfikaty Znaku Marki Lokalnej Dolina Karpia. Otrzymali je lokalni przedsiębiorcy i instytucje z gmin Brzeźnica, Osiek, Polanka Wielka, Przeciszów, Spytkowice, Tomice i Zator. W tym zaszczytnym gronie znalazły się dwa podmioty z terenu Gminy Spytkowice.
Certyfikat Znaku Marki Lokalnej Dolina Karpia otrzymali:
Przemysław Kasperczyk prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą Kasper Przemysław Kasperczyk dla produktu Miód rzepakowy nektarowy (Miejsce)
Jacek Czyżowski prowadzący działalność pod nazwą RESTAURACJA RESTO dla usługi pn. Usługa Gastronomiczna - Menu regionalne Restauracja Resto (Półwieś)
Powyższe produkty oceniane były przez Kapitułę Znaku Marki Lokalnej, w skład której wchodzili:
- Olga Gałek – Przewodnicząca Kapituły (Fundacja Miejsc i Ludzi Aktywnych)
- Ewa Wachowicz
- prof. dr hab. Ewa Cieślik (Uniwersytet Rolniczy)
- Edyta Mazur (Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego)
- Marcin Polus (Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników)
- Sławomir Nosek (Biuro Turystyczne Gaudeamus).
Wyróżnieni otrzymali stosowne Certyfikaty, które potwierdzają, że oferowane przez nich produkty i usługi charakteryzują się wysoką jakością, gwarancją pochodzenia i przyjaznością dla środowiska. Z tej okazji otrzymali również listy gratulacyjne od Wójta Gminy Spytkowice, pana Mariusza Krystiana, które w jego imieniu wręczył nagrodzonym pan Kamil Olejczyk.
Członkom Kapituły wręczone zostały natomiast publikacje promocyjne, w tym m.in. książka Sukces na talerzu czyli w Gminie Spytkowice jemy z tradycją.
- Kto wie, być może znajdują się w niej przepisy na produkty, które w przyszłości również zostaną nagrodzone Znakiem Marki Lokalnej Dolina Karpia – komentuje Wójt Gminy Mariusz Krystian.
[g=Certyfikat-Znak-Dolina-Karpia]